Blog Layout

Koolhydraten in de ban?

Suiker vs Peer in koolhydraten

Koolhydraten staan tegenwoordig vaak in een slecht daglicht. Want het zijn suikers. En suikers zijn slecht. Toch?


Het ligt echter wel wat genuanceerder. Onder koolhydraten vallen suikers en zetmelen. Zij zijn als macronutriënt, naast eiwitten en vetten, onmisbaar voor je lichaam. Het is de brandstof die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het advies is dagelijks minimaal 40% van je voeding uit koolhydraten te halen. Maar...


Wel is het belangrijk om je koolhydraten uit de juiste voedingsmiddelen te halen:

Kies bij voorkeur voor koolhydraten uit groenten en fruit, volkoren graanproducten (zoals volkorenbrood en volkoren pasta), zilvervliesrijst, bonen en peulvruchten. Deze bevatten vezels die bijdragen aan een goede spijsvertering. De vezels zorgen ervoor dat de koolhydraten langzamer worden opgenomen in je lichaam. Ze geven een verzadigd gevoel na het eten en de onverteerbare vezels verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Daarnaast haal je er ook de benodigde vitaminen en mineralen uit. 


Laat de volgende koolhydraten zoveel mogelijk staan: 

Alle bewerkte producten waar veel suiker in zit, zoals koek, snoep, chips, frisdranken, energy drinks. Maar bijvoorbeeld ook honing, agavesiroop, vruchtensappen, witte meelproducten, pasta en witte rijst. Veel melkproducten met toegevoegde vruchten bevatten ook veel suiker.

De koolhydraten uit deze producten worden snel opgenomen in je bloed en geven een snelle energie boost waarna het lichaam veel insuline aanmaakt om het bloedsuikerspiegel weer stabiel te krijgen. Hierna volgt vaak weer een dip in je energieniveau waardoor je opnieuw behoefte krijgt aan suikers. Een vicieuze cirkel. Daarnaast leveren deze producten bijna geen vezels, vitaminen en mineralen..


Maar in fruit zit toch ook veel suiker?

Ja, dat klopt en in de basis zal je lichaam deze koolhydraten hetzelfde verwerken als die in tafelsuiker. Echter zitten er in een peer ook vezels en water, en is het een bron van kalium, fosfor, calcium en magnesium. Eet niet te veel peren maar wissel deze af met fruit waar minder suikers in zitten.


Glycemische Index

De snelheid waarmee koolhydraten worden opgenomen in je lichaam, wordt voor producten vertaald naar de Glycemische Index( GI). Sommige producten (bijv. witbrood, watermeloen) hebben een hogere GI dan andere (bijv. volkorenbrood, appel). Door bereiding van voeding kan de GI veranderen. Zo hebben  gebakken aardappels of gedroogd fruit bijvoorbeeld een hogere GI dan gekookte aardappels of vers fruit. Er zijn op internet veel overzichten met GI waarden te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van het Diabetes Fonds.


Koolhydraten passen dus in een verantwoord voedingspatroon, mits je ze uit de juiste voedingsmiddelen haalt. En in combinatie met eiwitten en vetten, want je lichaam heeft ze alle drie nodig.


Wil je meer weten of een persoonlijk afgestemd advies? Neem dan contact met mij op!



Bronnen:

Voedingscentrum

Diabetesfonds




Wat is lijnzaad en waarom is het goed voor je
By Yolanda Webbe 22 Sep, 2023
Wat is lijnzaad en waarom is het goed voor je?
Gezond eten duur
By Yolanda Webbe 30 Oct, 2022
Is gezond eten echt duurder?
Een lekkere en gezonde broccoli courgette soep
By Yolanda Webbe 17 Jun, 2022
Ook geen zin om met dit warme weer lang in de keuken te staan? Kies dan eens voor een soepje. Deze broccoli courgettesoep is snel gemaakt en zit boordevol vezels, vitamine C, ijzer en betacaroteen, foliumzuur en kalium. Goed voor je immuunsysteem!
By Yolanda Webbe 01 Jun, 2022
Ja maar…… "Het is afgelopen tijd best druk geweest met feestjes en zo en dan vind ik het zo moeilijk om steeds nee te zeggen” “Het was Pinksteren en daarna lang weekend en ach één glas wijn per dag moet kunnen toch?” “Het is afgelopen week zo druk geweest, dat ik geen tijd heb gehad om te koken en we maar wat gehaald hebben” Zo maar een paar excuses die ik in de praktijk voorbij hoor komen. En laten we eerlijk zijn, het is ook niet altijd gemakkelijk om de motivatie te vinden om je aan een dieet te houden als je af wilt vallen. Vooral niet nu alles na de lockdown weer geopend is. Daarom ben ik er voorstander van om je voedingspatroon niet rigoureus om te gooien maar kleine wijzigingen aan te brengen die je wél vol kunt houden . Hoe doe je dat? Begin met je ontbijtgewoonten . Vervang de hagelslag of boterhamworst door 30+ kaas, of neem eens een schaaltje magere yoghurt met vers fruit. Of ei met roerbakgroenten. En wissel dan je favoriete ontbijtjes af . Even wennen in het begin, maar na een paar weken weet en wil je niet anders meer. Pak zo stap voor stap je eetmomenten aan. Vervang bewerkte voeding zoveel mogelijk door onbewerkt . Een verse fruit- of rauwkostsalade in plaats van een koekje levert je veel meer energie op én een langer verzadigd gevoel. Bereid maaltijden voor als je weet dat je een drukke week hebt. Soepjes en smoothies zijn gezond, snel gemaakt, en ideaal om in te vriezen. Hetzelfde geldt voor gezonde tussendoortjes zoals bananen- of notenbrood. Snijd ze in plakjes en vries ze in. In de ochtend uit de vriezer zijn ze na twee uurtjes ontdooid. Zo heb je altijd een gezond tussendoortje bij de hand. Zo pak je je gezondheid op een blijvende manier aan én blijft er ruimte voor iets lekkers. Nadeel is dat je misschien een grotere vriezer nodig hebt 😉 Wil je hier meer over weten of heb je hulp nodig? Neem dan gerust contact met mij op!
By Yolanda Webbe 13 May, 2022
Hoe kun je je gewicht en hormonen onder controle houden tijdens de overgang? Rond de overgang heb je minder calorieën nodig door o.a. spierafbraak en een langzamere stofwisseling. De meeste vrouwen blijven dan eten zoals ze gewend zijn en komen aan in gewicht. Met name rond de buik en heupen neemt de vetopslag toe onder invloed van hormonen. Gemiddeld kom je daardoor rond de twee kilo aan. Een beetje buik vet is niet erg en zelfs nodig. Teveel kan echter het risico op hart en vaatziekten en diabetes type 2 doen toenemen. Eetpatroon aanpassen Hoe blijf je gezond eten tijdens en na de menopauze? Hierbij wat tips: Eet iets minder grote porties dan normaal. Bijvoorbeeld een boterham minder, een opscheplepel aardappelen, volkoren pasta of zilvervliesrijst minder. Eet meer groenten en fruit. Minstens 400 gram. Bijvoorbeeld door een salade bij de lunch te nemen of een vers bereide groentesoep. Een paar plakjes komkommer tussen je boterham. Of neem een appel of schaaltje met wat snoeptomaatjes en stukjes paprika als tussendoortje. Eet voldoende (minstens 3) porties zuivel. Bijvoorbeeld magere of halfvolle melk, yoghurt, kwark. En als broodbeleg 30+ kaas of hüttenkäse. Eet je geen zuivel, neem dan een plantaardig alternatief met extra calcium (kies wel de ongezoete variant). Noten en zaden, peulvruchten, eieren, groene groenten en volkoren producten bevatten eiwitten, maar minder dan in zuivel. Eet gezonde vetten als avocado, noten en zaden, olijfolie, vette vis zoals zalm, haring of makreel. Deze bevatten wel veel calorieën dus neem er niet te veel van. Vermijd zoveel mogelijk toegevoegde suikers en zout in kant en klare producten. Eet zo puur en onbewerkt mogelijk. Vanaf je 50 e geldt het advies om minimaal 10 microgram vitamine D suppletie te slikken (vanaf 70 jaar is dat 20 mcg). Vitamine D en Calcium zijn beiden belangrijk om de kant op botontkalking en osteoporose te verkleinen. Drink voldoende, 1,5 a 2 liter water, groene thee of (max 3 koppen) koffie. Liever een persoonlijk advies? Neem dan contact met mij op!
zelfgemaakte granola past in een gezond voedingspatroon
By Yolanda Webbe 12 Jan, 2022
Zelfgemaakte granola bevat minder suiker dan de meeste kant en klare granola's. Het bevat volop noten, zaden en pitten en past in een gezond voedingspatroon.
Tips om niet te veel aan te komen tijdens de feestdagen
By Yolanda Webbe 19 Dec, 2021
Tijdens de feestdagen is de verleiding groot om te veel en ongezond te eten. In deze blog vind je tips die je kunnen helpen om hier goed mee om te gaan.
Share by: